טעויות של יזמים
הנה 18 הטעויות הכי קריטיות של יזמים/בעלי עסקים, בבואם לפתוח עסק חדש או בניהול עסק קיים:
1. אי ביצוע מחקר שוק -
יזמים או בעלי עסקים בבואם לעשות מיזם חדש או לפתוח עסק חדש(שזה היי נוח), לא עושים מחקר שוק על המוצר או שירות אותו הם רוצים למכור, ויוצאים מנקודת הנחה שאינה מבוססת על שום דבר, שלמוצר או לשירות שלהם יהיה ביקוש.
2. היעדר תוכנית עסקית מקצועית, המותאמת באופן הכי מדוייק את צורכי העסק -
פעמים רבות יזמים או בעלי עסקים מוותרים על שלב בניית התוכנית העסקית בגלל שיקול מוטעה כזה או אחר(בדרך כלל מחיר גבוה), ומגיעים למצב בו אין להם מפת דרכים לעסק "היכן ממשיכים מכאן", והדבר מגיע למצב שהם נוסעים מתל-אביב למטולה דרך אילת(קל וחומר שרבים וטובים עשו את אותה דרך בדיוק הרבה לפניהם בהצלחה יתרה ובפחות זמן).
3. חישוב עלויות מוטעה(או היעדר חישוב עלויות כלל) -
בעלי עסקים בכלל ויזמים בפרט נוטים לחשב באופן שגוי את עלויות ההשקעה במיזם או בעסק שלהם, כגון: שכירות מבנה, הוצאות פרסום ושיווק, הוצאות פחת, הוצאות על מכונה או ציוד, הוצאות משפטיות או הוצאות על מיסים, וכתוצאה מכך מביאים את העסק בסופו של דבר לכישלון.
4. בעיית מימון / גיוס הון -
יזמים ובעלי עסקים פעמים רבות מתקשים לגייס הון או הלוואה מהבנקים מאחר ומתקשים להעריך כמה כסף באמת הם צריכים עבור ניהול תזרים חיובי וטוב של העסק, והתוצאה - הלוואות לא מאושרות ומימון שלא מגיע.
5. חוסר הבנה של שוק המטרה/קהל היעד -
יזמים ובעלי עסקים חייבים להבין באופן הכי מדוייק, מיהו קהל היעד למוצר או השירות שהם מציעים.
(לדוגמה: להציע מכירת רכב או שירותי רכב לאנשים ללא רישיון, הוא דבר שלא מומלץ לעשות).
6. שיווק רעוע -
בהרבה מקרים, יזמים/בעלי עסקים, חסרים את התכונות ויכולות השיווק הבסיסיות(שלא לדבר על מתקדמות) של המיזם או העסק שלהם, שיוכלו לקדם את המוצר או השירות של בעל העסק, בצורה טובה ויעילה.
רוצים לדעת מהן 23 השאלות הכי קריטיות שיש לשאול משווקים דיגיטליים לפני שמתחילים עבודה איתם? לחצו כאן.
7. חוסר מיקוד -
בלא מעט מקרים, בעלי עסקים ו/או יזמים, מנסים לעשות הרבה יותר מיידי דברים או משימות בבת אחת, במקום לבזר את ההגעה ליעדים שלהם לתתי משימות ובכך להתקדם בצעדים קטנים ובטוחים שלב אחר שלב אל עבר מטרתם הרצויה, כי רוצים להגיע לפסגה בבום, בלי הרבה שלבי ביניים בדרך. לצערינו הדבר זה לא קורה בחיים האמיתיים אלא אולי רק בסרטים.
8. התעלמות מדרישות משפטיות -
לדוגמה, חברה בתחום הרפואי, מייבאת מוצר שטרם עבר דרך בירוקרטית מסורבלת וארוכה, ומתחילה לשווק אותו למשתמשים. נגרם למי מהמשתמשים נזק כתוצאה משימוש במוצר שמן הסתם עוד לא עבר אישורים סופיים לשימוש, החברה נתבעת, לא יכולה לעמוד בתשלום סכום התביעה ונסגרת.
דוגמה שנייה, אולם אירועים שפועל ללא היתר. מקבל קנסות כבדים מאוד, לא יכול לעמוד בתשלומים, נסגר.
9. חוסר בכוח אדם/קושי בגיוס עובדים -
יזמים או בעלי עסק לא מגייסים מספיק כוח אדם מדוייק על מנת שיוכל להתמודד עם כמויות העבודה, או לחילופין מתקשים לגייס מועמדים מתאימים ביותר לתפקיד אותו הם רוצים לאייש. כתוצאה מכך מתרחשת אי-עמידה ביעדי החברה ושחיקה, שמובילה לתחלופה גבוהה של עובדים.
10. הסתמכות יתר על לקוח אחד ויחיד -
יזמים או בעלי עסקים עשויים להסתמך הסתמכות עיוורת על לקוח אחד ויחיד, ובכך מכניסים את העסק שלהם לסיכון, אם ההתקשרות עם הלקוח הזה תגיע לקיצה. בנוסף מה שקורה זה שכאשר יש לעסק לקוח אחד בלבד, הלקוח יכול להיות זה שמכתיב את תנאי ההתקשרות בצורה בלעדית, ללא אפשרות לקיום משאות ומתנים על תנאי העסקאות, התשלומים, וכ'ו.
11. התנהלות פיננסית קלוקלת -
בעלי עסקים ויזמים רבים, לא יודעים לקרוא ולנתח את הדוחות הפיננסים של החברה שלהם, לא מנהלים תזרים מזומנים, לא יודעים מהי נקודת האיזון בעסק(בתוספת של מה שהם צריכים להביא הביתה בסוף החודש), ולא יודעים לתמחר בצורה נכונה את המוצר או השירות שהם מציעים, כך שיישאר להם גם רווח נקי בסוף החודש.
12. קושי בהאצלת סמכויות -
בעלי עסקים ויזמים רבים מתקשים להאציל סמכויות, משמע להעביר את מכלול המשימות שיש לעשות במהלך יום העבודה בעסק/חברה, לצד ג' - עובד או קבלן משנה(דהיינו ספק שירות).
הדבר גורם תקיעת ימי עבודה, אי-עמידה בלו"זים וכמובן בהמשך גם הפסדים כספיים לעסק.
13. חוסר התחדשות מתמדת -
יזמים ובעלי עסקים מתקשים לעקוב ולשלב את השינויים שהחיים המודרניים, הטכנולוגיה שהשווקים המשתנים מביאים איתם, אצלם בעסק או מיזם. דוגמה: בינה מלאכותית.
עוד על שילוב בינה מלאכותית אצלכם במיזם או בחברה, ניתן לקרוא כאן.
14. התעלמות מפידבק ו/או ביקורת -
בעלי חברות או יזמים רבים נוטים להתעלם מפידבק ו/או של לקוחותיהם או בעלי המניות על המוצר או השירות שהם מוכרים. התנהגות זו יכולה לנבוע מהתנהגות שאני קורא לה "תסמין בר-מוח" ואפשר לקרוא עליה כאן.
כתוצאה מהתנהגות ארגונית זו של החברה, יכול שתהיינה הזדמנויות עסקיות שיתפספסו וכמו כן יכולת השיפור של מוצרי או שירותי החברה תהיה פחותה.
15. ניהול סיכונים לקוי -
פעמים רבות בעלי עסקים ויזמים לא מנהלים את סיכוני החברה בצורה כזו שמאפשרת להם להפחית את הסיכונים. משמע, העסק חשוף לאיומים וסיכונים פוטנציאליים כגון: שחקן חדש וגדול שנכנס למשחק ובלע את רוב השוק, מיתון במשק ויש הפחתה משמעותית בצריכת המוצר או השירות.
16. הערכת יתר של מוצר או שירות -
יזמים או בעלי עסקים עשויים להעריך את המוצר או השירות שלהם יתר על המידה, ללא התחשבות בתנאי השוק או בתמחור אמיתי של המוצר או השירות. ראה דוגמה מצויינת להערכת יתר של שירות, כאן.
(סרטון שהכנתי על בדיקת כדאיות השקעה במיזם)
18. יכולות לקויות של ניהול משא ומתן מול לקוחות וספקים -
כאשר יכולות אלה של היזם או בעל העסק נמוכות או לקויות, העסק או החברה עשויים להיכנס למשהו שנקרא בשפה המקצועית "הון חוזר שלילי"(שהוא הפער בין הזמן שהחברה מקבלת כסף מהלקוחות, לזמן שהיא צריכה לשלם לספקים). דהיינו, אם החברה צריכה לשלם לספקים בשוטף+30 את התשלום מהלקוחות היא תקבל רק בשוטף+60 ואין לבעל החברה את כישורי המו"מ המתאימים להוציא תנאי עסקה טובים יותר, אזי נוצר "חור" של 30 ימים, שעל החברה לגשר עליו באיזושהי דרך.
18. הזנחת תהליך ההתפתחות האישית של בעל החברה -
חלק בלתי נפרד מהתפתחות של חברה, הוא ההתפתחות האישית המנטלית של בעל החברה. בעל חברה או יזם שמזניח את ההתפתחות האישית שלו, בסופו של דבר יביא את עצמו וכפועל יוצא מכך גם את החברה, למצב של חוסר אנרגיות בעשייה העסקית, חוסר מוטיבציה שלו ובהמשך גם של הסובבים אותו. עוד על הקשר בין חלק מנטלי, תיאורתי ופרקטי - במודל הג'אגלינג, הנמצא כאן.
רוצים לדעת אם אתם מתאימים לתחילת תהליך עבודה איתנו?
לחצו כאן לבדיקה
*אגב, אם אתם עדיין לא חברים בקבוצת הפייסבוק החדשה שלי בשם "תשאל יועץ עסקי" שם אני עונה ללא עלות על כל שאלה שקשורה בהקמת עסק חדש או בניהול עסק קיים, עכשיו זה בדיוק הזמן המושלם
להצטרף, בלחיצה כאן